Nem így kívánt terhesség

Küzdelmek az Rh-összeférhetetlenséggel

Magzati hydrops

2016. április 16. 15:48 - Maszatjanka

Utánaolvastam ennek a hasüregi folyadéknak, hogy pontosan mit jelent, mert nem világos, mi az átmenet pontosan az anémia és a hydrops között, és nem tudom pár napja eldönteni, most pontosan melyikről van szó. Ami az UH leletemen volt, sajnos mindkettőre utal, tehát lehet, hogy már nem csak anémiás, hanem hydropsos is a baba. A systolés csúcssebesség (= mennyi vért kell pumpálnia a szívnek ahhoz, hogy a megfelelő oxigénhez juttassa a szervezetet) átlépte a küszöbértéket, ez mutatja az anémiát, tehát vérszegénységet. A hasüregi folyadék viszont már hydrops jele. 

A szakirodalom szerint hydropsra utaló jel lehet a magzat testének legalább két különböző területén jelentkező folyadék (és akkor ha 1 helyen van, akkor az mi? Félig hydrops? Alakuló hydrops?) - például a bőr alatt (ezt szokták az UH leleten "subcutan oedema"-nak írni), a mellkasi üregben, a hasban vagy a szívben. Az Rh-összeférhetetlenség az egyik kiváltó oka lehet, de Parvovirus B19 is okozhatja. Kimutatni ultrahanggal lehet (veszélyeztetettség esetén szigorúan hetente ellenőrizve!), megelőzni nem igazán (ha már fennáll az összeférhetetlenség és termelődnek az ellenanyagok), és elég nagy eséllyel végződik a magzat halálával.

Kezelési módja a méhen belüli magzati transzfúzió - remélem, kedden még nem leszek ezzel nagyon elkésve - , vagy a szülés megindítása, ha már elég nagy a baba. Csavar a történetben, hogy mindkét esetben a hydropsos állapot rontja a túlélési esélyeit ahhoz képest, ha még azelőtt kapná a transzfúziót vagy emelnék ki, amikor még nem az. Például egy amerikai honlapon azt írták, hogy a nem hydropsos magzatok 90%-a, a hydropsosoknak már csak 75%-a éli túl a beavatkozást (ráadásul ha sikeres is, 2-4 hét múlva valószínűleg ismételni kell!) - no comment...

Nagyon fontos, hogy ha már kimutathatóan hydropsos baba készül megszületni, ott legyen egy csapat neonatológus, radiográfus, nővér, ultrahangos stb., akik azonnal gondoskodnak a megfelelő ellátásáról kint. Valószínűleg azonnal szanaszéjjel fogják vizsgálgatni és transzfundálni.

Kezelése a szülés után:

- vérátömlesztés/transzfúzió - valamivel egyszerűbb és eredményesebb, mint méhen belül ugyanez

- immunglobulin adása intravénásan (tehát akkor lehet logikája, hogy az anyának adott IVIg-kezelés is segíthet megtámogatni a szervezetét)

- a testben lévő folyadék leszívása - erről nagyon szívesen olvasnék még, de egyelőre nem találtam részletes információkat

- a tüdő alulműködése esetén a megfelelő kezelésről gondoskodnak.

Mik lehetnek a hydrops következményei?

Minél korábban alakul ki, annál kevésbé valószínű, hogy a magzat túléli. Az általam talált fórumbejegyzések és egyéb források alapján akinél a terhesség korábbi szakaszában jelentkezik, eleve a magzat elvetetését javasolják, ha még nem halt volna el magától - egészen a 25. hétig. Sajnos ha még eljut a születésig, utána is meghalhat, ha olyan súlyos állapotban jön világra.

Ha megszületett a baba és hydropsos, az még kezelhető és visszafordítható, főleg, ha az oka ismert (pl. a mi esetünkben az Rh-izoimmunizáció) - viszont többféle más oka is lehet, ami ilyenkor megnehezíti a neonatológusok dolgát. Ezért is fontos egy ilyen terhesség esetén a folyamatos konzultáció a PIC-cel (koraszülött intenzív osztály), hogy minél többet megtudhassanak az előzményekről és felkészülhessenek a megfelelő kezelésre, ha arra kerül sor. A Honvédban ezt a koraszülöttes orvosok nagyon lelkiismeretesen végzik, Pataky Rozi doktornő már többször felkeresett engem, és állandó kapcsolatban állnak a szülészorvosokkal is, mindig értesülnek az aktuális fejleményekről.

Tehát akár a folyadékot is el tudják tüntetni, és addig kezelni, amíg nem stabilizálják az állapotát, úgy, hogy akár még teljesen egészségesen is felnőhet. Sajnos kisebb-nagyobb fejlődési problémák benne vannak a pakliban (bár egy sima koraszülés vagy akár időre születés esetén is), a figyelemzavartól a látás- és halláskárosodáson keresztül nem tudom, meddig - nyilván súlyosabb agyi károsodás is, ha egyszer nem jut a gyermek agya oxigénhez. És persze minél korábban születik a baba és minél inkább hydropsos, annál nehezebb a kezelés és többféle kell - de lehetséges, és nagyon fontos a folyamatos monitorozás és konzultáció és beavatkozás, ha muszáj.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr428632352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása