Nem így kívánt terhesség

Küzdelmek az Rh-összeférhetetlenséggel

Magzati transzfúzó vs. kivétel 28 hetesen

2016. április 15. 17:26 - Maszatjanka

Te melyiket választanád? Na jó, ez így genyó kérdés, egyikről sincs sok információ...

Reggel beszéltem telefonon Dr. Fülöp Vilmossal, a kezelőorvosommal, aki az IVIg-terápiámat is megkezdte. A médium adta lehetőségekhez mérten alaposan felvázolta a dilemmát, hogy mi a rosszabb jelen esetben, a magzati transzfúzió vagy az, hogy kiveszik a bébit 28 hetesen, kb. 10 nap múlva. Már konzultált a PIC-főorvossal is. Az alternatívákról:

Magzati transzfúzió: az már biztos, hogy itthon senki sem vállalná, még Hajdu Krisztina sem, és gyakorlatilag nincs semmiféle tapasztalat és intézményi háttér a téren itthon. Úgyhogy kiküldenének Grazba (hogy? kik? mennyiért? mikor?), ahol nagyobb esetszámmal látják el az ilyet, és van is egy magyar főorvos, Dr. Csapó Bence, aki végzi. Megfogalmaztam aggályaimat, hogy jó, ez szuper, hogy akkor erre elköltök többmillió forintot, a hatása nem biztos, simán végződhet többféleképpen is rosszul, és még ha sikeres is, valószínűleg meg kéne ismételni néhány hét múlva - nem biztosabb egy 28 hétre születés, amire viszont felkészült csapat áll rendelkezésre a Honvédban, az ország legmodernebb PIC-én, akiknek erre precedensük van, hogy kezelhető? Egyetértett velem, csak mondta, hogy a PIC-főorvos érve szerint ez azért lenne rizikósabb egy sima 28 hetes koraszülésnél, mert a baba már nem egészséges, az anémia súlyosbítja az állapotát. Viszont mindenképp visszahív még ma, ha jutottak valamire. Eddig még akármit ígért, mindig betartotta.

2 óra múlva már hívott is, hogy rekordidő alatt, másfél óra alatt sikerült elintéznie az OEP-nél, hogy finanszírozzák a transzfúziót Grazban. Beszélt az ottani főorvossal is, kedden 10-kor várnak. Huhh. Ezen akkor már úgy tűnik, nincs mit eldönteni. Előtte viszont hétfőn megkapom a második IVIg-et, hogy feltuningolják az immunrendszeremet a transzfúzió előtt, és növeljék a sikeresség esélyét. Utána éjszakára bent kell maradni, onnan viszont hajnalban indulni a Grazi Egyetemi Klinikára. Helyzet. És menjek be intézni a papírokat, hogy az OEP finanszírozza a külföldi kezelést.

Kb. két órán keresztül írtunk és intézkedtünk, alkalmanként az OEP-pel telefonon egyeztetve, közben ezekkel is rohanni kellett, mert pénteken csak 14h-ig van ügyfélfogadás. Éljen a veszélyeztetett terhesség alatti állandó ÁGYNYUGALOM! Ja, meg ne stresszelj, az csak árt a babának - ha még egyszer ezt mondja nekem valaki, megölöm.

Fülöp doktornál elhivatottabb orvossal egyébként még nem nagyon volt dolgom - teljes odaadással végigviszi és leköveti az ügyet, csak mert tudja, hogy nincs senki más, aki ezzel foglalkozna.

Épp odaértem az OEP iktatóba 2 előtt, viszont arra már nem volt idő, hogy a részleteket akárkivel is megbeszéljem. Úgyhogy jön a hétvégi teljes adminisztratív punnyadás, és én nem tudom:

- hogyan finanszírozzák a kezelésemet - már készíthetem is a többmillió forintot? (valószínűleg igen, és jó esetben utólag kifizetik)

- hány napig kell ott maradnom, feltéve, hogy teljesen komplikációmentes lesz a beavatkozás?

- hogyan finanszírozzák az utazást? Ezt teljesen nekem kell megoldanom, viszont mindenképp kísérővel és autóval kell mennem - erről milyen dokumentumot adok be?

- hogyan érzéstelenítek? (Nem mindegy, mert csak akkor lehetnék biztos, hogy nem borulok ki, ha altatásban lennék - én viszont úgy hallottam, helyi érzéstelenítéssel szokták végezni. De akkor mi van, ha idegileg kikészülök, miközben a gyerekembe döfik a tűt rajtam keresztül?)

- a második IVIg-et is fizethetem magamnak, akármilyen sürgős és életmentő beavatkozás? Már az elsőt is ki kellett fizetnem (erről bővebben máskor, IVIg-témakörben), csekély 250.000 forintocskát.

- ki fogad engem ott? kit keressek? (Ja, a csavar a magyar főorvossal: kórházban van, így nem ő végzi a beavatkozást. Túl szép is lett volna...) 

- szóba állnak ott velem angolul?

- ki jön velem???

Ez nem újdonság, mert már több ilyen fejezete volt ennek a történetnek, de az egésznek szürreális rémálom-érzete van.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr148630802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása