Nem így kívánt terhesség

Küzdelmek az Rh-összeférhetetlenséggel

Mire jó az IVIg?

2016. május 03. 10:59 - Maszatjanka

Csak mert izomból írnám, hogy SEMMIRE - miután a bébit nem védte meg (az anti-D titerem utána is nőtt, már a transzfúzió is előtt 128-ról 512-re ugrott, és a magzati anémiát is az első adag után bő egy héttel mutatták ki), én meg pár napja benyaltam az első szembejövő ovis vírust. Pedig a készítmény betegtájékoztatója mindenféle csodával kecsegtet, cserébe azért, hogy egyrészt iszonyú drága, másrészt egy adaghoz több ezer (!) donorból kivont emberi vérplazma szükséges:

A Humaglobin alkalmas a sérült immunrendszerű szervezet kezelésére, elsődleges vagy másodlagos antitesthiányos állapotok esetén.
Alkalmazható továbbá vírusfertőzések megelőzésére és eredményesen befolyásolhatja a súlyos vírusfertőzések okozta betegségek gyógyulási folyamatát.
Előnyösen módosíthatja számos autoimmun betegség (olyan folyamatok, melyek során a szervezet saját anyagai ellen termel ellenanyagot) lefolyását.

(ld. a Humaglobin oldat betegtájékoztatóját)

Egy kezeléshez nekem 25 g kell a jelenlegi 60 kilómhoz, azaz 5 ilyen adag, és ezt ismételjük most 3 hetente.

Az IVIg kezelés a magyar TB-be nem befogadott eljárás, de egyedi méltányossággal lehet igényelni a finanszírozását az OEP-nél. Nőgyógyászati alkalmazása csak egy kevésbé ismert típusa a felhasználási módoknak - leginkább neurológiai, hematológiai, nefrológiai, dermatológiai, immunológiai pácienseket kezelnek vele - például különböző autoimmun betegségek, parvovirus B19, sclerosis multiplex vagy HIV vírus esetén a szervezet megtámogatására. Viszont a legátfogóbb cikkekben, amik felsorolják szinte az összes lehetséges alkalmazási területet, sincs említés sem az Rh-összeférhetetlenségről, sem a habituális vetélésről vagy meddőségről. 

Pedig Fülöp Vilmos (aki engem is kezel) pontosan ezekre a nőgyógyászati problémákra alkalmazza, állítólag nem is sikertelenül (én már megszoktam, hogy a szabályt erősítő kivételként álljak a sorba).

Habituális vetélés:

Vannak nők, akik akárhányszor teherbe esnek, elveszítik a babájukat a terhesség egy korai szakaszában - ha egyszer fordul elő, még lehet szerencsétlen véletlen, viszont ha ez többször ismétlődik, annak lehetnek komolyabb szervi okai, amit érdemes kivizsgálni, mielőtt valaki teljesen megbolondul. Hasonlóképpen az Rh-összeférhetetlenséghez, előfordul, hogy a szervezet elkezdi támadni az apától érkező idegen anyagokat, és elpusztítja a magzatot - ezeknek a sejteknek a blokkolására alkalmas lehet az emberi vérplazmában levő immunglobulin. Az ilyen esetekben a kezelést érdemes már megkezdeni a terhesség előtt, vagy első hónapjában, és havonta ismételni a 28. hétig. A hatékonysága nem garantált, viszont egyes kutatások szerint akár 80% is lehet a siker aránya, ami már azért elég biztató. További info itt.

Viszont egy 2010-ben publikált, a Chicagói Egyetemen végzett tanulmány szerint nem sokat ér. Egy kísérletben részt vevő nők mindegyike túl volt már legalább 3 egymást követő, ismeretlen okú vetélésen. A résztvevők felét IVIg-gel, a másik felét placebóval kezelték - az emberi plazmát tartalmazó anyaggal kezelt kísérleti csoport 70%-a, a placebót kapó kontrollcsoport 67%-a adott a kísérlet végén életet egészséges babának. Tehát hatása elhanyagolható a placebóhoz képest. Lehet, hogy ez a bajom mindig, blokkolom a placebóhatást, robot vagyok.

Kontra-viszont: van ám egy másik tanulmány is! Ezt a kísérletet meg a római Tor Vergata Kórházban végezték, és az Oxford Journals-ban publikálták 2007-ben. Náluk a kontrollcsoport Prednisolont kapott, IVIg-et nem, és míg az IVIg-esek 100%-a egészséges babát szült, a Prednisolonnal kezelteknek csak a 75%-a (bár a minta nem volt olyan nagy, 12-12 fő). Egyébként ha már placebóhatás: egyrészt a kísérletben lehetett volna olyan kontrollcsoport is, amelyiknek sima placebót adnak, hogy azzal szemben is összemérhessék az IVIg hatását, mint az előző tanulmányban. Másrészt vajon melyik fajta gyógyszernek van erősebb placebóhatása, ami rájátszhat a valódi hatására - egy körülményes, szurkálással járó, egész napi helyhez kötöttséget igénylő infúziónak, ami adagonként 250.000 forintba kerül és emberi vérplazmából áll, vagy egy 2 mm átmérőjű jellegtelen, fehér bogyónak, amit napi 3x kevés vízzel be kell venni?

Prednisolont én is szedek, ez egy szteroidtartalmú tabletta, aminek ugyanaz lenne a dolga kicsiben, mint az IVIg-nek, azaz hogy blokkolja az ellenanyagokat. Ha azt nem is csinálja, legalább a vércukorszintemet jól megdobja a meglévő terhességi cukorbetegségemre, ami megintcsak a babára nézve nem jó. Egyébként a Humaglobin meg glükózt tartalmaz, de azt legalább nem kell naponta adagolni. (Cordaflexet is kapok a méhösszehúzódások csökkentésére, emiatt szerencsére csak véres váladék van folyamatosan az orromban, az értágító hatása miatt. És hogy ez a kettő ne csessze teljesen szét a gyomromat, Ventert is szedek - ez csak a torkomat karcolja szanaszéjjel, ha lenyelem. A folyamatosan magas vércukor-értékekre meg majd biztos kapok inzulintablettát, ennek nem tudom, mi lesz a mellékhatása és mivel fog összevissza-keresztbe reagálni.)

Meddőség:

A vetéléshez hasonlóan a megmagyarázhatatlan okú megtermékenyülési problémák ellen is bevethetik az IVIg-et. Ezeknek a hátterében is lehetnek hasonló zavarok, hogy a szervezet gyilkos sejteket küld az apa sejtjei ellen - ez is egyfajta összeférhetetlenség, de nem feltétlenül Rhesus, mindenféle lehet. Beszéltem a kórházban néhány csajjal, akik emiatt járnak Fülöp dokihoz, ők általában többéves eredménytelen próbálkozás után jutottak el hozzá, kb. 10 cm vastag kórtörténeti mappákkal (én is láttam, külön táskájuk volt hozzá), ezután ő elküldte őket vizsgálatok végeláthatatlan sorozatára (több hónap, akár év is!), majd amikor minden egyéb okot kizárt, megkezdte az IVIg-kezelést - kinek önfinanszírozással, kinek egyedi méltányossággal finanszírozva.

Magyar fórumokon is többen hálálkodnak Fülöp Vilmosnak mint megmentőnek, akinek segítségével sikerült babát szülni, úgyhogy ha már valaki eljut odáig, egészen eredményes lehet a kezelés. (Cserébe nem hallottam másról Magyarországon, aki ilyet végezne - fogalmam sincs, miért!) Persze erre is vannak kísérleti eredmények az egyik szerint 60%-os teherbe esési arányt sikerült elérni, összesen 40%-nyi élő, egészséges baba megszületésével (a 0-nál csak jobb...), egy másik szintén placebóval hasonlította össze, és hatásosnak mutatta ki.

Rh-összeférhetetlenség terhesség alatt:

Erről aztán tényleg nem sokat találni, esetleg említés szintjén, hogy az anti-D injekció mellett sikeres kezelési mód lehet. Egyes fórumhozzászólások szerint valóban levitte az ellenanyag-koncentrációt. A nőgyógyászom szerint az nem feltétlenül baj, ha nem megy le, vagy emelkedik, hanem a készítményben lévő immuntuning abban segít, hogy a szervezetben a magzat ellen termelődő anyagok nem tapadnak rá a magzat vérsejtjeire, tehát ugyanannyi ellenanyag kevésbé károsítja a magzatot.

Update: egy cikket találtam, ami nagyon átfogóan ír az összeférhetetlenség kezeléséről, megemlítve az IVIg-et is - összefoglalva:

- Heti 1 IVIg adása (1g/ttkg dózisban) mérsékelten hatásosnak bizonyult az anyai méhlepényen keresztül a magzati vért támadó Fc receptorok blokkolására, és az anyai ellenanyagok magzati szervezetbe jutásának megakadályozására.

- DE: ez a módszer csak arra elég, hogy időben kitolja a közvetlen, köldökzsinóron keresztüli magzati vérvétel és a transzfúzió szükségességét a 20-22. hétig. Addig maga a transzfúzió is kockázatosabb, tehát a tanulmány eleve csak a terhesség korai szakaszában gondolja hasznosnak az IVIg-et.

- Emellett idéznek egy tanulmányt, amely szerint ha a 3. transzfúziótól kezdve annak kiegészítésére alkalmazták, az csökkentette a magzati hydrops valószínűségét, és két transzfúzió között hosszabb szünetet tett lehetővé.

- Egy másik esettanulmány szerint sikeresen kezeltek IVIg-gel egy anti-M miatt súlyos anémiás és hydropsos MAGZATOT, úgy, hogy közvetlenül a hasüregébe fecskendezték a cuccot (tehát nem az anyába intravénásan). A cikk hangsúlyozza, hogy ez egy eset volt, a kontrollált kísérleti háttér még hiányzik ahhoz, hogy sztenderd kezelésként hirdethessék.

- Ha a baba már megszületett, az ő kezelésére is alkalmaznak sikeresen IVIg-et - hatására az anémia mértéke csökkenhet, és akár teljes vércsere nélkül is megúszhatja és felépülhet.

Tehát vannak esetek, amiket sikeresen kezeltek IVIg-gel, bár a terhesség alatti tudományosan elfogadott, kísérleteken alapuló alkalmazása még nem teljesen alátámasztott.

Konklúzió: egy próbát megér, mittudomén.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr528682212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása