Nem így kívánt terhesség

Küzdelmek az Rh-összeférhetetlenséggel

BÜROKRÁCIA! Avagy ezért ne szülj külföldön

2016. november 03. 09:57 - Maszatjanka

Hihetetlen, de mégis igaz: mire Borisz betöltötte a 4 hónapot, lett TAJ-kártyája, amit végül el is fogadtak Grazban, így nem kell kifizetnünk a 14.000 eurót a kezeléséért! Sőt, még az OEP-pel is rendezve vannak az itthoni ügyek, miután már nem volt jogosult a én TAJ-számommal az ellátásra. Milyen kalandos bürokratikus lépéseket kellett megtennünk ez érdekében?

(Ugye a bonyodalmak a születési papírjainak kiállítása körül csak abból adódtak, hogy egy kezeléssorozat részeként, amit itthon nem tudtak kivitelezni, külföldön született - annak ellenére, hogy magyar állampolgár, magyarországi lakcímmel, és sehol máshol nincs semmije és senkije. Az Rh-összeférhetetlenséggel kapcsolatos kalandok nagy része pedig már kifejtésre került a korábbi posztokban.)

1. Az osztrák anyakönyvi kivonat - Magistrat-nemtommi:

Problémák akörül, hogy a gyermek apja és én nem vagyunk házasok. Bár tettünk apasági nyilatkozatot még itthon, ez kint fabatkát sem ért, és bár még így is anyakönyveztethették volna az apja nevére, csak akkor, ha együtt vagyunk jelen, az eredeti anyakönyvi kivonatunkkal együtt, és nyilatkozunk még egyszer az apaság-anyaság-ügyről. Én sem értem, pontosan miért, de én vittem az anyakönyvi kivonatomat - ha ez nincs, nem tudom, mi lett volna, gyámhatóság alá kerül? Berci viszont nem, így Borisz apa nélkül lett anyakönyvezve.

2. Az osztrák anyakönyvi kivonat hivatalos fordítása, a magyar anyakönyvi kivonat kiállításához:

Csak az Országos Fordítóiroda állíthatja ki, kb. 20.000 forintért. Legalább elfogadták a szkennelt másolatot is, így kintről már le tudtam velük levelezni a megbízást, majd amikor hazaértünk, a hivatalos kivonat utólagos bemutatásával átvehettük.

3. A kerületi anyakönyvi hivatal:

A hivatalos fordítással és az apasági nyilatkozattal mindkét szülőnek jelen kellett lennie, és kb. 30-szor aláírnia a kérvényt a hazai anyakönyvi kivonathoz. Foglalással kb. 1 hétre tudtak adni időpontot, csakis a hivatalos fordítás elkészülte után, és amikor már ott voltunk, viszonylag egyszerűen intéződtek a papírok. Itt sikerült elintézni annak a kérvényezését is, hogy a gyermeknek mindkét szülője szerepeljen majd a nyilvántartásban.

4. Anyakönyvi kivonat - Kormányhivatal, Honosított és Határon Túli Anyakönyvi Ügyek Osztálya

A kerületi anyakönyvi hivatal továbbítja a kérvényt a kormányhivatalnak, ami azért jó, mert a kérvény státusára nincs semmi rálátásuk, az anyakönyv kiállításának standard ügymenete 2 hónap, ügyfélfogadás szerda délelőttönként (!) van, cserébe a feltüntetett telefonszámok egyike sem érhető el. Itt vétettem a legnagyobb hibát, miszerint nem hívtam őket a kérvény továbbítása után azonnal, hogy sürgős és állítsák ki mihamarabb. Mert amikor ezt megtettem 2 hónap és 1 hét (azaz a saját maguk szabta határidő lejárta) után, és végre felvette valaki kb. ötvenedszerre, azt mondták a telefonba, hogy jaaa, akkor tényleg sürgős, szólok az illetékesnek. Majd az illetékes délután felhívott, hogy hát akkor na jó, "soron kívül" kész, másnap átvehetem a Károly körúton (most ekkor még mondjam, hogy ló faszát ez soron kívül, inkább soron túl???).

5. Lakcímkártya - Központi Okmányiroda

A TAJ-számot még így sem tudhatjuk meg, mert a kormányhivatal előbb az anyakönyvi kivonatot a KEKKH-ba továbbítja, hogy ott meg kiállítsák a lakcímkártyát. Hívtam őket minden nap, próbáltam nyomatékosítani, hogy siessenek, és az "életveszélyben van, de már megtagadják tőle a szükséges ellátást" szövegre már mindenki megértően bólogatott. Sokáig a link Károly körúti anyakönyvi izé nem volt hajlandó továbbítani nekik a kérelmet, ráadásul ragaszkodtak, hogy csak postán lehet, de a "nagyonsürgőséletveszély" szöveg hatására végül le tudtam közvetíteni a két hivatal között (nem ám ők egymás közt!), hogy legyen már elég az email is, na. Így ez olyan 1-2 hét alatt lett meg.

Újabb bonyolító tényező a lakcímkártyával kapcsolatban, hogy amikor be akartuk jelenteni még az anyakönyvi hivatalban, kiderült, hogy csak olyan címre lehet, ahol tulajdonosok vagyunk.

6. TAJ-kártya - OEP/Kormányhivatal, Egészségbiztosítási Főosztály

A KEKKH továbbítja a kérelmet az OEP-hez, ahol generálnak egy TAJ-számot a gyereknek, majd a TAJ-kártyát kipostázzák. Ekkor már nekem nagyon sürgős volt, így mindenáron próbáltam megtudni legalább a számot, hogy ezt mindenfelé bediktálhassam, de nemjóóó, azt ilyen-olyan hivatalos kérelemmel, a gyerek lakcímkártyájával, na de hékás, az még nem érkezett meg, ja értem, hát akkor várni egy kicsit. Próbáltam volna elkapni (szintén mindennapos telefonálgatásokkal) a küldeményt, mielőtt feladták, de nem sikerült, így újabb +5 nap (Magyar Posta congrats), ráadásul természetesen a bejelentett lakcímre ment, ahonnan külön kaland volt megszerezni. De végül Borisznak 3 és fél hónaposan lett TAJ-kártyára, és jogilag is létező, ellátásokra jogosult személlyé vált!

7. Európai Egészségbiztosítási Kártya - OEP

Nagyon egyszerű lépés, sőt, ha az ember nem siet irdatlanul (de), igényelheti ügyfélkapun keresztül is, 2 perc alatt. Én elmentem inkább személyesen a Teve utcába, felfegyverkezve a TAJ-kártyával és a lakcímkártyával (azért abból adódott egy kis adminisztrációs gond, hogy a gyermek lakcíme nem egyezik az enyémmel, de ezt is áthidaltuk), ahol időpont nélkül, azonnal kiállították. Baromi sok ember várt ott, de a rám kötött bébit látva a szuperjófej biztonsági őr odairányított az egyik ügyintézőhöz sorszám nélkül, aki mondta, hogy úgyis hívott volna a babával. (Magyarország, 21. század, helló! Egyébként ugyanez történt a BKK ügyfélszolgálatán is, ahol már meg lehetett nyomni a sorszámkiadón a "Családbarát ügyintézés" gombot, és azonnal sorra kerültünk.)

Eredmény: negyed órán belül egy friss, ropogós EHIC kártyával a kezemben léptem ki.

Ezek után már csak két lépés maradt hátra:

1.: Kommunikálgatni az itthoni gyerekklinikával és az OEP-pel, hogy végül akkor a fizetési kötelezvény ellenére el tudták-e számolni a kezeléseket, hiszen utólag bemutattam a TAJ-számot. A válasz tegnap: IGEN.

2.: Küldeni az EHIC másolatát azonnal Graznak, akik azt továbbítják a helyi biztosítónak, ami pár hét elteltével leokézza azt. Itt tartunk most. Bulika!!! (Most akkor mire költsem az így szerzett 5 millió forintot?)

Egyébként nagyon mulatságos, amikor az ember felkeresi a fenti szervek mindegyikét plusz az érintett kórházak gazdasági személyzetét és a kezelőorvosokat a fenti egyszerű kérdéssel: "Meddig jogosult a gyermek ellátásra az anyja TAJ-számával, magyar állampolgárként, saját TAJ-kártya nélkül?" Az alábbi válaszokat kaptam, mindenkitől mást, és a mai napig sem tudom, melyik a helyes:

- A kórház köteles ellátni a csecsemőt az anyja TAJ-számára, ameddig csak szükséges, időkorlátozás nélkül.

- 1 hónapig, aztán semmire nem jogosult, akkor sem, ha sehol máshol nem biztosított, és az intézése folyamatban van, és rászorul.

- 2 hónapig, aztán a szülőnek fizetnie kell.

- 2 hónapig, aztán kötelezvényt kell aláíratni a szülővel, hogy fizet, ha nem mutatja be utólag a TAJ-kártyát 14 napon belül.

- Ugyanez 30 nappal.

- 3 hónapig, aztán mittudomén.

- [A]: Nem tudják, kérdezzem az [X]-et... [X]: Nem tudják, kérdezzem az [A]-t.

- Hát biztosan meg kell, hogy oldódjon valahogy, de még azon ne aggódjak.

 img_20160707_145220278.jpg

Na ne fárassz már

Illetve az elmaradhatatlan TANULSÁG: Minden hivatalban emberek ülnek, akik viszont csak akkor jönnek rá, hogy az eléjük tolt akták mögött is emberéletek húzódnak meg, amint elmeséled nekik. Ekkor megelevenedik számukra az E-S-7810671056 sz. ügyirat mögötti történet, miszerint a kis 3 hónapos Zorge Salamon életben maradásához szükséges kezelést épp most tagadta meg a klinika az ő késlekedésük miatt. Ők pedig észbe kapnak, és azonnal intézkednek. Csak juss el odáig.

Idő függvényében megírom majd még azt is, hogyan lehet külföldi kezelést kibulizni S2-es nyomtatvánnyal, mert könnyen meglehet, hogy az itthoni kezelőorvos (és/vagy):

A: Pancser és elbénázza

B: Pancser és nem is tud a lehetőségről

C: Leszarja

D: Úgy tesz, mintha mindent jobban tudna, így jól elcseszi a kérvényedet, miután téged abba a tévképzetbe ringatott, hogy ő mindent jobban tud. 

Nekem mindegyik típushoz volt szerencsém!

komment
Címkék: bürokrácia OEP TAJ

A bejegyzés trackback címe:

https://rhbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7711926785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása