Nem így kívánt terhesség

Küzdelmek az Rh-összeférhetetlenséggel

Hogyan intézd el a külföldi kezeltetésedet ingyen?

2016. november 10. 12:21 - Maszatjanka

Micsoda, külföldi kezelés a magyar egészségbiztosítás terhére? Fogadjunk, hogy még nem is hallottál róla! Pedig van rá mód, hogy ne csak sürgősségi ellátásra tarthass igényt az EU-s TAJ-kártyával, hanem előre leszervezett teljes kezelésre vagy kezeléssorozatra is (amire az EHIC nem jogosít - arra csak akkor nyújtanak alapvető sürgősségi ellátást, ha történik valami, miközben éppen egy másik EU-országban tartózkodsz - pl. eltöröd a karod vagy véletlenül beindul a szülés nyaralás közben). Jobb esetben erről a kezelőorvos értesít, amint felismeri, hogy a probléma itthon nem gyógyítható megfelelő színvonalon, viszont bizonyos külföldi klinikákon igen. Rosszabb esetben nem szól semmit, csak közönyösen vonogatja a vállát.

Nekem az intrauterin transzfúziókra adták meg az engedélyeket, miután a magzati hydrops jeleit észlelve az orvosok úgy döntöttek, hogy ésszerűbb lenne a bébit transzfundálni, mint 28 hetesen kivenni belőlem, és úgy mentegetni a PIC-en jó sokáig. Mivel itthon senki nem vállalta be, viszont ismerték a grazi klinikát, ahol sikeresen és rutinszerűen végeznek ilyeneket, el kellett intézni ennek az OEP általi támogatását, méghozzá rohamléptekkel - értsd: csütörtökről keddre. Ehhez kell:

- egy kezelőorvos, aki segít a dokumentációban, jó esetben le is tárgyalja a fogadókészséget a külföldi intézménnyel/szakorvossal

- megfelelő dokumentumok a kérvényhez (ld. később)

- a külföldi fogadó intézmény beleegyezése

- az itthoni kórház közreműködése az adminisztrációban.

Szerencsés esetben előre tudod, hogy szükséged lesz a kezelésre, és hetekkel-hónapokkal előbb már elkezdhetsz intézkedni, ez jelentősen megkönnyíti a helyzetet. Ha még szerencsésebb vagy, pl. mert elolvasod ezt a posztot, azt is tudod előre, mit kell csinálni, és akkor nem kell kapkodva rohangálni a hiánypótlásokkal, és feleslegesen idegeskedni. Nekem 2 munkanapom volt az intézkedésre, aminek a stressz-szintje felért 1 évi munkáéval, és természetesen nem kaptam meg az engedélyt, mire kijutottam. Ez egyébként nem feltétlenül baj! A lényeg, hogy be legyenek adva a fő dokumentumok a kezelés előtt, ha tényleg nagyon sürgős és életmentő beavatkozásról van szó, illetve az sem árt, ha legalább telefonon az ügyintéző rábólint, hogy igen, ez szerinte rendben lesz. (De ha életmentő és tényleg sürgős kezelésről van szó, úgysem vársz inkább amiatt, hogy hááát, de nem is tudom, hogy kifizetik-e...)

Ha pl. biztosan tudod, hogy Rh-összeférhetetlenség miatt problémák lesznek - mondjuk mert emelkedik a titered, és már az előző gyermeked is érintett volt - , be lehet adni a kérvényt előre is, amikor még a magzat nem károsodott, csak feltételesen, hogy amennyiben az ultrahang már eltérést is mutat, ne legyen bürokratikus akadálya a külföldi kezelésnek. Egy anyuka az esetemből tanulva pont így tett, és nála már arra is figyelt az OEP-es ügyintéző, hogy ha Grazban kéne szülnie, azt is fedezze - ezerszer megnyugtatóbb, mint a last minute eszeveszett kapkodás.

A külföldi kezelés leszervezéséhez sokkal fontosabb, hogy az itthoni orvos segítőkész és közreműködő legyen, esetleg ismerje a kinti intézményt és orvost, mint hogy szakmailag iszonyúan értsen a helyzethez (persze ha a kettő kombinációja is létezik, az főnyeremény!). Vele együtt kell kitölteni az ún. "2. melléklet a 340/2013. (IX. 25.) Korm. rendelethez" elnevezésű kérelmet a külföldi ellátáshoz. A teljes kormányrendelet arról, hogy mit fedezhet a biztosítás és hogyan, pl. itt található. Ha sürgős a kérelem elbírálása, azt mindenképp jelezni kell rajta és a boríték külsején is. Csatolni kell még a releváns vizsgálati eredményeket (labor, ultrahang, zárójelentés stb.), az orvosnak véleményezni és aláírni, 2 példányt megtartani, egy eredetit meg az OEP-hez eljuttatni. Méghozzá csakis személyesen, a Váci út 73/A-ba, az iktató nyitvatartási idején belül (H-Cs 8-16.30, P 8-14h), a Nemzetközi Kapcsolatok és Jogviszony Nyilvántartási Főosztály részére. Az ő emailcímük nemzetk@oep.hu, a telefonos mellékük pedig (1)350 2001/1706. Biztos lehet postázni is, ha nem kifejezetten sürgős, de azt azonnal felejtsd el, hogy a 21. században élsz és élhetsz az email vagy az ügyfélkapu nyújtotta luxussal.

Ha több kezelésre is szükséged lesz, érdemes már a legelső kérvényben feltüntetni, és ezeknek az esetleges időtartamát vagy időpontját, és akkor nem kell külön hiánypótlásokkal rohangálni - először az orvoshoz aláírásra, aztán az iktatóba.

Még ha sürgős is, hetekbe telik, mire összeül a tagozat, és kiállítják az engedélyt, a bűvös S2 nyomtatványt (korábbi nevén E112). Ha ez nincs a kezedben külföldön, elég, ha azt mondod, hogy úton van, és utólag küldöd (mást úgyse tehetsz) - viszont EU-kártya mindenképp legyen nálad, akár van S2-es, akár nincs!

Nem tudom, melyik országban hogy megy pontosan, de nekem Ausztriában nem kellett semmit fizetnem, csak elkérték az EU-kártyámat meg az S2-est (már amikor volt), és intézkedtek a biztosító felé. Utólag megtérítették az utazási költség nagy részét is.

Az egész kezeléssorozat lezárultával még csatolni kell a kinti klinika által kiállított zárójelentéseket és az itteni orvos által kitöltött 7. sz. mellékletet (ezt úgyis megírják az engedélyező határozatban), ami a kezelés sikerességét és szükségességét igazolja az OEP felé. Ez így egész egyszerűen hangzik, nem? Persze, minden egyszerű, ha tudod, mit kell tenned - de ez a tanulság már a korábbi írásokból is ismert.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rhbaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6911947195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása